Muscle Bikes

Kör säkert med MC

by on Aug.25, 2014, under Motorcykel

När man är ute och kör motorcykel är det viktigt att vara medveten om att man är extra utsatt för risker. Till skillnad mot i en bil är man inte skyddad av en stålkaross när man kör MC. Av den anledningen är det viktigt att man sätter säkerheten i första rummet när man är ute på vägarna. Här kommer några tips på vad man bör tänka på vid MC-körning för att köra så säkert som möjligt.

Motorcykel

En av de absolut viktigaste sakerna man bör tänka på när man kör motorcykel är att hålla hastighetsbegränsningarna. Trots att det i många fall kan vara lockande att dra på lite extra ska man vara medveten om att risken för olyckor och avåkningar ökar med hastigheten. Det gäller helt enkelt att köra med både hjärta och hjärna.

En stor del av de olyckor som inträffar där motorcyklar är inblandade beror på att bilisten inte ser att det kommer en motorcyklist farande. Av den anledningen är det alltid viktigt att se till att placera sig i bilistens synfält och även söka ögonkontakt. Det är också viktigt att vara medveten om att många bilister inte är beredda på att en motorcyklist kan komma snabbt körande bakifrån, vilket är speciellt viktigt att ha i åtanke i korsningar med vänstersväng, vid omkörningar samt vid avfart. En annan sak som också är viktig är att hålla avståndet till framförvarande bil.

Förutom ute på vägen finns det även en hel del man kan göra hemma i garaget för att en motorcykel ska framföras så säkert som möjligt. En sak som är viktig är att se över bromsarna så att dessa fungerar som de ska. Detta är kanske framför allt viktigt när motorcykeln stått ett tag eftersom bromsarna då lätt sätter sig.

Det är också viktigt att kontrollera så att belysningen fungerar som den ska så att man verkligen syns ute på vägen. Andra saker som också är viktiga är att kontrollera nivån på batterivattnet, såvida man inte har en motorcykel med slutet system vill säga, samt att kolla så att både batteri och batterikablar sitter fast ordentligt.

Sedan är det givetvis också viktigt att man är klädd rätt för MC-turen. Det absolut viktigaste är att man har hjälm på huvudet när man är ute och kör. Dessutom är det obligatoriskt med hjälm när man kör motorcykel. En bra jacka är också viktigt att ha på sig och gärna en jacka med extra förstärkning på utsatta partier. Innanför jackan kan det vara bra att också ha ett ryggskydd för att skydda ryggen vid ett eventuellt fall.

Ett par bra byxor är också viktigt att ha på sig och gärna ett par med lite extra förstärkning. Att köra i vanliga skor är ingen bra idé utan satsa på ett par ordentliga MC-stövlar eller MC-skor. Avslutningsvis är ett par bra handskar att starkt rekommendera.