Muscle Bikes

Låt ungdomarna börja med moped

by on Aug.27, 2019, under Motorcykel

Barn och ungdomar blir ofta fascinerade av motorcyklar och många drömmer om att få köra en själv. Men är ju något som får vänta tills de blir gamla nog och då är det smart om de får börja med en moped först. 

Mopeder kommer i två klasser idag:

  • Klass I  har en maxhastighet på 45 km/h och kräver ett körkort med minst AM-behörighet.
  • Klass II har en maxhastighet på 25 km/h och kräver endast förarbevis.

Det finns dock även de så kallade 30-mopederna och detta är äldre mopeder som blev godkända före 17 juni 2003. Dessa konstruerades för en maxhastighet på 30 km/h men annars gäller samma regler som för Klass II. För att få köra någon av dessa tre är också kravet att man har fyllt minst 15 år.

Skulle det vara så att man har en gammal moped ståendes någonstans som man låter 15-åringen få testa är det först viktigt att kolla så att den fungerar korrekt. Det kan vara fallet att man behöver köpa några reservdelar till sin moped och byta ut ett och annat innan den fungerar helt felfritt. Känner man sig osäker på att göra detta själv är det alltid bäst att ta det säkra före det osäkra och lämna in den för reparation istället.

Mopeden är så klart inte det enda man behöver. Hjälmen är också ett måste och det finns flera olika typer av hjälmar att välja mellan. Se till att sätta säkerheten först och tänk på stilen därefter.

Se helst till att de också använder ett par handskar. Även om det är ganska varmt ute kan vindkylan snabbt påverka rörligheten i fingrarna. Och har man inte full kontroll över dem blir man snabbt en säkerhetsrisk på vägen.